مدیریت مصرف کود های شیمیایی ازته
(اوره- سولفات آمونیوم و نیتراتها)
با توجه به اینکه کودهای ازته به یکی از طریق زیر تلف می شوند که شامل تصعید ( بخار شدن) ، آبشویی ، نیترات زدائی می باشد که در اکثر اراضی ، کشاورزان به دلیل بافت سبک و آهکی بودن آن این مورد تشدید می شود ، لذا توصیه های فنی زیر جهت حداقل تلف شدن کود و حداکثر استفاده از آن توصیه می شود.بلا فاصله پس از مصرف کود اوره( حداکثر چند ساعت) از طریق آب آبیاری بایستی وارد خاک گردد.
1- در خاک های سبک با بافت شنی می توان کود شیمیایی از طریق آب آبیاری وارد خاک نمود. البته لازم به ذکر است که از طریق روان آب از دسترس گیاه خارج نمود.
2- کود اوره به صورت محلول پاشی به میزان پنج کیلو گرم در هزار لیتر آب در طی مراحل رشد رویشی مصرف گردد ( این محلول سمی و خطر ناک است)
3- به دلیل آبشویی بالای کود های ازته سعی گردد کود اوره در طی چند مرحله با فواصل زمانی کوتاهتر داده شود . تقسیط اوره شامل 1- یک سوم مرحله پنجه دهی 2- یک سوم مرحله ساقه دهی 3- یک سوم قبل از گلدهی
4- سعی گردد از کود های نیتراته کمتر استفاده شود ( بدلیل نیترات زدائی و آبشوئی بالا ) و از کود های اوره و سولفات آمونیوم استفاده گردد.
5- کود های اوره با روکش گوگردی به دلیل داشتن روکش ازت آن دیرتر رهاد می گردد. لذا تلفات آن کمتر و استفاده گیاه از آن بیشتر می باشد. این کود به عنوان محلول پاشی فابل استفاده نمی باشد.
6- محلول پاشی در سه نوبت انجام می گیرد:
الف ) پنجه زنی کامل
ب ) مرحله ساقه دهی
ج ) مرحله بعد از گلدهی و تلقیح ( شروع شیری شدن یا پر شدن دانه ها) |